Montserrat Bailac i Puigdellívol (documentalista)

Montserrat Bailac
Montserrat Bailac   [flickr.com]

Documentalista a TV3 des de 1986, és una de les millors especialistes en documentals històrics, que treballa des del 1995, així com també en la recuperació del patrimoni fílmic. Fou també una de les impulsores del Centre de Documentació de la Joventut, dependent de la Generalitat de Catalunya.

Montse Bailac i Puigdellívol neix a Manresa el 6 d’octubre del 1962.

De pares manresans: Josep M. i Conxita, el seu pare va ser director de Maquinària Industrial en l’última etapa de l’empresa i la seva mare mestressa de casa.

Comença l’escolarització a les Germanes Dominiques, fins al darrer any en què passa a l’institut Lluís de Peguera, on fa el COU: «Ja s’havia estrenat el nou institut, però vaig fer l’opció d’anar al vell, perquè és on havien estudiat les meves germanes».

En té tres: Assumpta, Margarita i Imma.

Estudia a Barcelona la carrera de bibliotecària i filologia anglesa, ja que de petita havia estudiat anglès durant molts anys amb Montserrat Castells.

En acabar la carrera de tres anys, de seguida va trobar feina en biblioteques públiques, primer a Olesa de Montserrat i després a Barcelona, on va fer les pràctiques.

Ben aviat li van encarregar de muntar el Centre de Documentació de Joventut, de la Generalitat de Catalunya, quan tot just començava. Al cap de tres anys (1986) es va assabentar per una companya de feina que a TV3 demanaven bibliotecàries documentalistes i va entrar-hi a treballar, concretament al mes d’octubre: «La preparació que portava de l’escola de bibliotecàries no tenia res a veure amb la feina que allà s’estava fent».

Així doncs, es va formar i reciclar al mateix lloc de treball.

Professora de gestió d’ arxius a la Universitat Pompeu Fabra i de la Associació de Arxivers de Catalunya.

Especialitzada en la localització i recuperació de material fílmic de la Guerra Civil i del franquisme.

És casada amb Joan González, que va conèixer a TV3 com a realitzador del programa 30 minuts, i és director de l’empresa de comunicació Paral.lel, de Sant Just Desvern, i de la millor televisió local catalana, la de Viladecans.

Tenen dos fills: el Martí i la Berta.

Sardans, Jordi. «Entravista a Monsterrat Bailac Puigdellívol.» El Pou de la gallina 2001. http://www.elpou.cat/n_166/entrevista.htm. 20 oct. 09

http://docs.google.com/Doc?docid=0AfWhqtbH5ZiFZGR0djcybWpfM2Z3NWc5M2Q4&hl=en

 

There are no comments on this post.

Deja un comentario